Fase 3 van de herinrichting van Brusselsesteenweg, Vliegwezenlaan en Sint Bavostraat

Gepubliceerd op maandag 3 jul 2023 om 10:45
De firma Colas Noord nv uit Heusden-Zolder is in april 2022 van start gegaan met de heraanleg van de Brusselsesteenweg tussen Pontbeek en de rotonde Kerklaan, Fr. Thirrystraat, Baron J. Greindllaan inbegrepen. Fase 3 (met 3 subfases) start op 7 augustus en eindigt op 17 oktober.

Fase 3A: van 7 augustus t.e.m. 20 september: werken op de brug Vliegwezenlaan

Tijdens deze fase wordt op de Pontbeek de afrit naar Relegem afgesloten. Het verkeer van en naar Relegem wordt omgeleid via Doornveld.

Om steeds verkeer van en naar Relegem mogelijk te maken, werkt de aannemer met verkeerslichten.

Van 18 tot 20 september is de afwerking aan zijde Doornveld voorzien en zal het verkeer enkel vanuit richting Asse en de afslag (zowel afrit als oprit) Vliegwezenlaan van en naar Relegem kunnen. Ook dan blijft de afslag Relegem vanaf R.0. gesloten voor iedereen (bocht is niet te nemen door vrachtverkeer wegens werken aan overkant uitrit). Deze drie dagen wordt ook de wegmarkering aangebracht.

Dit betekent voor die 3 dagen dat:

  • komende van R.0. de afslag Relegem voor iedereen gesloten is;
  • aansluiting Doornveld op Vliegwezenlaan voor iedereen gesloten is;
  • (vracht)verkeer komende van de R.0. moet keren. Voor auto’s wordt dit georganiseerd aan Lukoil/Kortemansstraat met een U-bocht. Vrachtverkeer dient in Broekooi een lus te maken.
  • vanuit Asse de afslag Vliegwezen dient genomen om vervolgens linksaf naar Relegem te gaan;
  • vanuit Relegem, ongeacht de richting die men uit wil, men via oprit Pontbeek richting Zuiderlaan moet en daar desgevallend keren;
  • de Vliegwezenlaan enkel bereikbaar is voor buurtbewoners.

Fase 3B: van 7 augustus t.e.m. 11 augustus: werken tussen de rotondes Brusselsesteenweg aan de oneven zijde

Tijdens deze fase wordt de Brusselsesteenweg aan de oneven zijde afgesloten. De aannemer zorgt ervoor dat de bewoners van H. Rosseelslaan en Wilde Rozenlaan kunnen ontsluiten via Vliegwezenlaan.

Fase 3C: van 16 augustus t.e.m. 17 oktober: werken rotonde aan zijde van Sint Bavostraat

Tijdens deze fase wordt de rotonde aan de zijde van de Sint Bavostraat afgesloten. Hierdoor is verkeer in de straat niet mogelijk. Bewoners uit de Sint Bavostraat raken enkele weken niet tot aan hun woning en worden hiervan verwittigd door de aannemer met een bewonersbrief.

In beide takken van de Brusselsesteenweg wordt enkelrichtingsverkeer ingesteld van de Vliegwezenlaan naar de rotonde met de fontein toe. De tak aan de oneven zijde is voor het "doorgaande" verkeer en de tak langs de even zijde is voor de lokale bewoners van dit deel van de Brusselsesteenweg.

Ook tijdens deze deelfases zijn volgende verkeersmaatregelen van toepassing:

Tussen Pontbeek en Vliegwezenlaan:

- de enkelrichting van Pontbeek tot net voorbij de Dendermondestraat blijft van toepassing.

- de enkelrichting van huisnummer 427 tot aan Hoogtepunt blijft van toepassing.

Op deze manier wordt een lus gecreëerd.

Vliegwezenlaan (tussen af- en oprit van Pontbeek en deel rotonde)

- afgesloten voor het doorgaand verkeer

Ter hoogte van de werkzones en op de omleidingsroute geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.

Waar nodig geldt een parkeerverbod.

Ter ontsluiting van de bewoners van Galgenberg en Roodaarde wordt de knip weggenomen zodat zij kunnen ontsluiten via de Fr. Thirrystraat.

Voor de fietsers loopt een omleiding in beide richtingen via Relegemsestraat, Jan Longinstraat, fietsersbrug, Fr. Timmermansstraat, Baron J. Greindllaan en Brusselsesteenweg.

Het verkeer komende van Dilbeek, Groot-Bijgaarden, Sint-Agatha-Berchem volgt een omleiding via Zuiderlaan, Pontbeek, Z.3 Doornveld.