Over dit project
Naast een totale vernieuwing van de riolering, wordt ook de weg zelf volledig heringericht. Zo komen er aan beide zijden vrij liggende fietspaden. Een infomoment over dit ontwerp vond plaats op dinsdag 25 februari 2025. De presentatie van dit infomoment kan je hier raadplegen.
Opwaardering Assesteenweg
Met de grondige herinrichting van de Assesteenweg, wil het gemeentebestuur deze verouderde betonweg opwaarderen. Deze is op dit moment in slechte staat en heeft weinig kwaliteit. Het is een typische oude steenweg die letterlijk kreunt onder het fors toegenomen (vracht)verkeer. Er moeten dan ook regelmatig betonplaten worden hersteld.
De Assesteenweg is geen traditionele weg in een industriezone. Het is ook een belangrijke verbindingsweg tussen Asse-centrum en Mollem, Bollebeek, Kobbegem en Merchtem. De steenweg wordt dus niet alleen door vrachtverkeer gebruikt. Ook automobilisten en fietsers gebruiken deze weg intensief. Vooral voor fietsers is de huidige situatie allesbehalve ideaal.
Afgescheiden fietspaden
De heraanleg laat toe het profiel van de weg te hertekenen, met veilige en afgescheiden fietspaden aan beide zijden van de weg. Het beleid rond fietssnelwegen zit momenteel in de lift in Vlaanderen. In alle provincies zijn de laatste jaren initiatieven genomen om te zorgen voor de uitbouw van goede, veilige en snelle fietsverbindingen tussen woon- en werklocaties en tussen steden onderling.
De fietspaden kunnen ook worden gebruikt door voetgangers en door pendelaars die met de bus reizen. Voor hen komen er nieuwe en comfortabele perrons met bushokjes. Binnen de industriezone komen 4 haltes, een 5de halte komt nabij Velm.
Er is in dit project gekozen om geen afzonderlijke voetpaden te voorzien, omdat er dan te veel ruimte op privéterrein zou moeten worden onteigend. Er werd dus zo veel als mogelijk gewerkt binnen de bestaande openbare ruimte. Waar privégrond wordt ingenomen, is dit meestal beperkt tot een smalle strook langsheen de straat, zonder grote impact op dat terrein zelf.
Grachten en laanbomen
Langsheen het landbouwgebied is de grondinname een stuk groter. Daar leggen we langsgrachten aan en komen er laanbomen om de steenweg te vergroenen en klimaatrobuuster te maken. De grachten zijn nodig om hemelwater maximaal ter plaatse te houden en de grondwatertafel blijvend te voeden. Het overtollige water voeren we af naar een buffer en infiltratiebekken in Velm. Door daar hemelwater vertraagd af te voeren, verkleint de kans op overlast stroomafwaarts fors.
Timing
Al in het voorjaar van 2019 besliste het gemeentebestuur deze steenweg te herinrichten. Eind dat jaar was er een eerste participatiemoment met aangelanden. In september 2020 was er overeenstemming tussen de partijen binnen de projectstuurgroep over de principes die in dit project zouden worden toegepast. Nadien werd duidelijk dat ook Aquafin zou participeren, omdat zij een pompstation willen bouwen in Bollebeek (grondgebied Merchtem). Van daaruit willen zij afvalwater overpompen naar het zuiveringsstation in de industriezone in Mollem. Dat afvalwater wordt nu nog geloosd in de Grote Molenbeek.
De samenwerking met Aquafin heeft voor behoorlijk wat vertraging in het dossier gezorgd, maar uiteindelijk kon het ontwerp tijdens het College van Burgemeester en Schepenen van 16 december 2024 worden goedgekeurd.
In februari 2025 werd het ontwerp aan de aangelanden voorgesteld. Gelet op de grote impact op het verkeer en de aanwezigheid van tal van bedrijven, zal de bereikbaarheid van deze bedrijven een grote uitdaging zijn. Zowel voor de aannemer die de werken zal moeten uitvoeren, als voor de bedrijven zelf.
Na het openbaar onderzoek en het bekomen van de omgevingsvergunning voor dit project, maken we een aanbestedingsdossier op. Dit is voorzien in de loop van 2025. Van zodra de aannemer gekend is, zitten we opnieuw met de aangelanden rond de tafel over hun bereikbaarheid gedurende de werken, de planning en de fasering van de werken.
Plannen
Je vindt het grondplan van de rioleringswerken en van de wegenis onderaan deze pagina. Het gaat om grote werken, de werfzone is in totaal zo'n 2,5 kilometer lang. Daarom zijn er meerdere plannen. Ook van de nieuw aan te leggen of op te waarderen bestaande grachten zijn plannen toegevoegd, net als van het bufferbekken dat wordt aangelegd. Dat bekken dient om het hemelwater dat binnen de projectzone wordt afgevoerd, vertraagd te lozen en overlast stroomafwaarts te voorkomen. Bij de bijlagen zitten ook de type dwarsprofielen die een beeld schetsen van hoe de weg er in de toekomst zal uitzien.
Er wordt gestreefd naar een start in het voorjaar van 2026. In elk geval moeten eerst de nutswerken in het centrum van Asse achter de rug zijn. De uitvoeringstermijn moet nog worden bepaald, maar zal wellicht meer dan 2 jaar bedragen. In totaal wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd om de steenweg te vernieuwen.
Wordt er ook gewerkt op privéterrein?
Dat hangt af van de situatie op het perceel, maar waarschijnlijk wel. Wanneer een gebouw al is voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel (aparte afvoer van regenwater en afvalwater tot aan de straat), zal de ingreep op het perceel beperkt zijn. Voor gebouwen waarbij alle water nog via één enkele buis wordt afgevoerd (gemengd regenwater en vuil water), wordt de eigenaar verplicht om het rioleringsstelsel op privaat domein te ontdubbelen. Je moet hiervoor zelf een aannemer aanstellen.
Vooraleer je het initiatief neemt om aanpassingen uit te voeren, wacht je best tot de ontkoppelingsdeskundige is langs geweest. Die zal samen met de eigenaar of huurder de bestaande situatie in kaart brengen en een voorstel doen hoe de bestaande situatie moet worden aangepast. De kosten van deze verplichte aanpassingen zijn ten laste van de eigenaar van het perceel. Dat is ook zo voor wie grondig verbouwt of nieuw bouwt zonder dat er werken in de straat worden uitgevoerd. In tegenstelling tot wie nieuw bouwt, hoeft er geen nieuwe aansluiting te worden betaald, tenzij de gebouwen nog niet op de riolering zouden zijn aangesloten.
Plan je grotere werken in de nabije toekomst, dan hou je best ook al rekening met deze verplichting tot ontkoppelen die er aan komt. Je geeft dit best door aan de architect van het project, zodat er nadien niet opnieuw verhardingen moeten worden opgebroken om deze noodzakelijke en verplichte werken uit te voeren.
Deze ontkoppelingswerken moeten in principe voltooid zijn vooraleer de wegenwerken voltooid zijn. Indien dit niet het geval is, zal er een Proces Verbaal worden opgesteld en krijgt de eigenaar een termijn van 6 maanden om de nodige aanpassingen alsnog uit te voeren.
Bij de uitvoering van de rioleringswerken in de weg, zal de aannemer 2 aansluitputjes plaatsen voor elk perceel. Een eerste voor de aansluiting van het vuil water (DWA – Droog Weer Afvoer) en een tweede voor de aansluiting van het overtollig regenwater (RWA – Regen Water Afvoer). Deze putjes zullen zo worden geplaatst dat de bestaande gemengde afvoer op de DWA-aansluiting komt en daaraan niets moet worden veranderd. De ontkoppelingswerken zijn bedoeld om alle regenwater apart naar de straat te brengen en daar aan te sluiten op het RWA-aansluitputje. Zo wordt er minder proper water naar het zuiveringsstation gebracht zodat dit efficiënter kan werken. Omgekeerd wordt enkel nog zuiver water afgevoerd via oppervlaktewater, wat de natuur dan weer ten goede komt.
Meer informatie over gescheiden afvoer op privédomein vind je op de website van Farys. Er is ook een overzichtelijke folder over het afkoppelen van regenwater.
Lees hier info over afkoppelen en oppompen van regenwater of huishoudelijk afvalwater.
Nutswerken
Vooraleer de aannemer met de riolerings- en wegenwerken start, zorgen de nutsmaatschappijen er voor dat hun kabels en leidingen uit de weg liggen. Door deze aanpassingen aan waterleiding, gasleiding, elektriciteitsvoorziening of telecomleidingen, voorkomen we dat er tijdens de werken aan de riolering en de weg onvoorziene hinder of schade ontstaat. Daarom voeren de nutsmaatschappijen deze voorbereidende werken uit voor de start van de wegenwerken.
Vragen of opmerkingen over elektriciteit of gas?
- Ga naar de website van Fluvius
- Telefonisch bereikbaar via T 078 35 35 34 (op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur)
Vragen of opmerkingen over water?
- Ga naar de website van Farys
- Telefonisch bereikbaar via T 078 35 35 99 (op werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur)
Vragen of opmerkingen over telefoon, internet of tv?
Neem contact met de storingsdienst vermeld op je factuur.