Fietssnelwegen F212, F221 en F211

De F212 is de fietssnelweg tussen Asse en Brussel. De route loopt langs de spoorlijn Dendermonde – Jette en verbindt Asse met het station van Zellik, het Researchpark Zellik en Brussel. De F212 sluit aan op de fietssnelweg Opwijk-Merchtem-Asse.

Omschrijving

Vanuit de industriezone van Asse fiets je ook doorheen het centrum van Zellik over een fietssnelweg (F211) in de richting van Brussel. Daar wordt de route in de toekomst verder getrokken naar het centrum van onze hoofdstad. 

Belangrijkste troeven:

  • Langs de spoorlijn, dus een vlakke, rechte en snelle verbinding naar Brussel;
  • Sterke wisselwerking tussen de fiets en het openbaar vervoer (stations Asse, Zellik en Jette);
  • Aangenaam, autovrij en veilig alternatief voor de N9.

Zone tussen Oude Merchtemsebaan en Brussel afgerond

Sinds 2012 wordt er gebouwd aan de F212. In eerste instantie werd het gedeelte tussen het station en de Kruiskouter aangelegd. De laatste jaren is de route tussen Oude Merchtemsebaan en de grens met Brussel uitgewerkt. De haalbaarheidsstudie voor het traject van Zellik-Station tot de R0 met integratie van het Researchpark Zellik werd in 2015 afgerond. Dit resulteerde in 2016 in een ontwerp. Eind 2017 startten de werkzaamheden die nu dus volledig afgerond zijn.

De aanleg had een prijskaartje van 4 096 774 euro. De provincie Vlaams-Brabant en het Vlaamse gewest subsidieerden dit werk elk voor 50%. De NMBS voorzag een bijdrage van 90 447 euro voor de fietshelling ter hoogte van het perron en het Brussels Gewest investeerde 101 000 euro voor de werken op het grondgebied van Ganshoren.

Integratie Zellik station

Ter hoogte van het station van Zellik is de fietssnelweg geïntegreerd in de perrons. Op het perron is een fietsenstalling, de bestaande trap is vernieuwd en voorzien vaneen fietsgoot.

Bovendien legden we (met medefinanciering door de NMBS) een helling aan die het perron met de fiets- en voetgangersbrug verbindt. Deze brug geeft een ontsluiting via de Frans Timmermansstraat en de Jan Longinstraat en zorgt enerzijds voor een optimale ontsluiting van de stationsomgeving en anderzijds voor een aantakking op de fietssnelweg voor de bewoners van Relegem en Zellik.

Timing

  • De volledige route is voorlopig nog niet gerealiseerd, maar het stuk ter hoogte van Walfergem vormt reeds een mooi alternatief voor de N9 van en naar Asse- centrum en voor de schoolgaande jeugd richting Walfergem.
  • Het gedeelte in Zellik zorgt voor een optimale verbinding tussen het Researchpark en de stationsomgeving van Zellik én voor een veilige en aangename verbinding vanaf de N9 naar Brussel.
  • Het gemeentebestuur zet zich volledig in om de ontbrekende stukken van de F212 te realiseren.
  • Opstart studiefase voor de aansluitende route tussen het station van Asse en de grens met Merchtem, de zogenaamde F221.

Meer info

Foto's

Aangepast op: maandag 4 apr 2022 om 11:18