Aanvraag van een publieke laadpaal

Heb je een 100% elektrische auto? Maar kan je geen eigen laadpunt installeren en heb je er ook geen in de omgeving? Vraag dan een publieke laadpaal in je buurt aan.

Omschrijving

Paal volgt wagen

De Vlaamse overheid organiseert de komende jaren de uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbare domein. Zij mikt hierbij op 35.000 publiek toegankelijke laadequivalenten tegen 2025. Zo wil Lydia Peeters, minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, het netwerk van publieke landpunten versneld uitbouwen en het comfort van de bestuurders van elektrische wagens vergroten.

Voor de uitrol van de normale laadpalen op het openbaar domein volgt het departement Mobiliteit en Openbare werken de strategie ‘paal volgt wagen’.

Elke burger die volledig elektrisch rijdt, thuis zelf geen laadpunt kan installeren en er ook geen in de directe omgeving heeft staan, kan een publieke laadpaal aanvragen via een e-loket. De aanvraag verloopt digitaal.

Ook als onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf kan je een laadpaal aanvragen.

Daarnaast zullen er automatisch publieke laadpunten worden bijgeplaatst wanneer bestaande laadpalen zeer frequent worden gebruikt.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken screent aanvragen voor ‘Paal volgt Wagen’ op volledigheid en ontvankelijkheid. Maximaal 6 maanden na de goedkeuring plaatst TotalEnergies de laadpaal op maximaal 250 meter van de woning van de aanvrager.

Alle actieve palen zijn gebundeld op een digitale kaart. Deze kaart wordt permanent geactualiseerd met nieuwe palen.

Ik vraag een publieke laadpaal aan

Info: Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Aangepast op: dinsdag 10 jan 2023 om 18:14